WebParrot Blog

Weboldal tervezés általános lépései

Egy weboldal tervezése kutatást és a felhasználói igények megértését igényli. A tervezésnek olyannak kell lennie, hogy a leghatékonyabb módon közvetítse a vállalkozásod üzenetét. A webhelyet a felhasználói élményt szem előtt tartva kell kialakítani. Könnyűnek és intuitívnak kell lenniük az emberek számára, hogy gyorsan és hatékonyan biztosítsák a számukra szükséges információkat.

Weboldal célja

Az első dolog, amit figyelembe kell vennünk a weboldal tervezésénél, az a weboldal célja.

  • Növelje a vállalkozásod ismeretségét?

  • Kérjen ajánlatot valamelyik szolgáltatásodról?

  • Vásároljon a látogató?

  • Felkeresse az üzleted személyesen? Email-t írjon? Hívjon fel?

  • Iratkozzon fel a hírleveledre?

Egy vállalkozás oldalának természetesen több célja is lehet, de nem szabad túlzásba sem esni vele. Minél több a cél annál nehezebb a mérésekből megállapítani, hogy melyik célteljesüléshez az oldalad melyik eleme, milyen szinten járult hozzá. Ha most indítod a vállalkozásod vagy már van, de még nincs weboldala akkor mindenképpen csak egyre fókuszálj.

Célközönség meghatározása

Lehet úgyis gondolkodni, hogy minél több mindenkihez jusson el a vállalkozás híre, mert így nagyobb az esély, hogy lesz köztük olyan aki az ügyfelünk lesz. Ez azonban egy rossz és téves felfogás. Ha a weboldalunkat is ilyen szemlélettel hirdetjük, akkor számítani kell arra, hogy fölösleges költségeket generálunk.

audience

Akár termékről akár szolgáltatásról van szó jobb tisztában lenni azzal, hogy kik lesznek a célközönségünk. Más cégek számára szánt szolgáltatásokat például ne magánembereknek hirdessük. Pontosan tudunk kell, hogy kiket akarunk megszólítani, ha optimalizálni szeretnénk a hirdetésre vagy reklámra szánt kiadásainkat. Ennek egyik módja a célzott marketing kampányok megtervezése. A megfelelő célközönség megtalálása esélyt ad arra, hogy minimális kiadással növeld a bevételed.

Konkurencia elemzése

Tudnunk kell, hogy ki vagy kik a konkurenseink. Hogy ez miért is fontos? Azért, mert ezek a versenytársak is ugyanazt a célközönséget akarják elérni amit mi is szeretnénk. A megismerésükbe beletartoznak az általuk nyújtott szolgáltatások, termékek és az ezekhez kapcsolódó árképzés is. Weboldalaik kielemzése után meg tudjuk határozni, hogy a saját oldalunkat, hogyan alakítsuk ki.

Az oldal struktruális és tartalmi felépítése

SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából az egyik legfontosabb pillanat. Ha szeretnénk, hogy a Google találati listáján a weboldalunk helyezéseket érjen el akkor figyelni kell a struktúra kialakítására. Az oldalak legyenek logikusan, könnyen elérhetőek a látogatók számára, valamint a Google keresőmotorja által is könnyen feltérképezhetőnek kell lennie.

plan

Ha terméket vagy szolgáltatást szeretnénk eladni, akkor a navigációra és az egyes termékek vagy szolgáltatások oldalaira kell összpontosítani. Ha információt szeretnénk nyújtani, akkor olyan tartalmakra, mint például a blogok és cikkek, amelyek anélkül olvashatók a webhelyen, hogy máshová kellene mennie a látogatónak. Egy másik fontos dolog, hogy a látogató maximum 2-3 kattintással eljusson ahhoz az információhoz amit keres.

Weboldalunk szöveges tartalmi szempontjából a legjobb, ha minden aloldal témája egy-egy kulcsszó köré épül, mivel a Google találati listája a keresett kulcsszavakhoz köthető, releváns tartalommal rendelkező weboldalakat jelenít meg. Így nagyobb az esély arra, hogy a Te weboldalad tartalmát relevánsabbnak tekinti a keresőmotor más oldalakhoz képest.

Webdesign kialakítása

A webdesign egy olyan folyamat, amely számos különböző szempontot foglal magában, például a felhasználói élményt, a felület kialakítását és az információs architektúrát. A honlap designt jelentősen meghatározza a weboldal célja valamint a tartalma. Amellett, hogy a mai trendeknek megfelelően kell kinéznie, logikusnak és átláthatónak kell lennie a látogató számára. Vagyis úgy kell felépíteni, hogy egy jól átgondolt rendszert tükrözzön.

webdesign

A webdesignerek általában a folyamat több fázisában vesznek részt. Számos tényezőt vesznek figyelembe többek között a célközönségünket és, hogy milyen tartalom lesz a webhelyen. A kialakítás egyik fontosabb szempontja a használhatóság, mert ha a látogató nem találja meg a weboldaladon amit keres vagy, ha nem látja át az oldalad akkor rövid időn belül el fogja hagyni azt.

Tervezzük meg együtt weboldalát! Kérjen ajánlatot még ma!

Ajánlatkérés